06 - 53 42 1710 han@inflow.nu

Going up or down? Hoe je woorden je kunnen liften!

Toen ik nog bij Tempo-Team werkte mocht ik mijn Master halen. Hoe leuk vond ik het toen om veel te lezen. Wenste dan ook dat mijn volgende baan er eentje zou zijn waarin ik dat zou mogen en kunnen doen. En wat gebeurde, dat is gelukt! Ik lees me een slag in de rondte. Heerlijk vind ik dat.

Een boek dat me raakt is van Bärbel Mohr. Het boek begint met een gave test, die ik je niet wil onthouden. Het kost je even tijd. Een prachtige investering in jezelf. Dus ga er even lekker voor zitten en vraag je het volgende af.

Welke mensen heb je de afgelopen week ontmoet? Mensen op je werk, op straat, je vrienden, je klanten, etc. Hoe waren ze? Waren ze positief of negatief. Wel of niet in staat tot allerlei dingen . Alleraardigst of “klootzakken”? Onvriendelijk of verkeershufters? Lieten ze je vriendelijk invoegen?  Loop in gedachten de afgelopen week even door.

Als je beeld van de hele week helder is lees je verder. Hier komt namelijk de analyse.

De analyse gaat er  van uit dat de buitenwereld niet bestaat. De buitenwereld is niet meer dan jouw projectie van die buitenwereld. Is niet meer dan een spiegel voor jezelf. Zie je de schoonheid in anderen? Dan heb je de schoonheid van je zelf ontdekt. Word je doodmoe van anderen? Dan wordt je misschien wel doodmoe van jezelf!

Ze onderstreept dit met de volgende parabel.

Er was eens een tempel met een zaal met duizend spiegels.  Op een kwade dag verdwaalde er een hond in de tempel. Het beest kwam in deze zaal terecht. Toen hij plotseling geconfronteerd werd met duizend spiegelbeelden gromde en blafte hij naar zijn vermeende tegenstanders. Deze toonden hem ook duizendvoudig hun tanden en gromden terug. Waarop de hond nog meer als een dolle reageerde. Dat vergde uiteindelijk te veel van zijn krachten. De hond viel dood neer.

Er ging een tijd voorbij toen er een andere hond in de zaal met de duizend spiegels verscheen. Ook hij zag zichzelf in duizendvoud. Hij zwaaide vrolijk met zijn staart en duizend honden zwaaiden enthousiast terug. Blij en vol goede moed verliet die hond de tempel.

De vraag is natuurlijk, ben je overwegend hond 1 of hond 2? Ik hoop voor je hond 2, want geluk kiest de zijde van de opgewektheid (zie mijn vorige blog)

Natuurlijk hebben we allemaal onze ups en downs. De één alleen wat meer dan de ander. Als ik me wat down voel kijk ik altijd naar een filmpje van de befaamde dirigent Benjamin Zander. Te vinden op youtube onder de titel the art of possibility  Één van de meest inspirerende uitspraken in dit filmpje  is een citaat van zijn vader. Een joods vluchteling, alles kwijt, familie vergast. Bivakkerend  in een vluchtelingenkamp in Engeland. Vlak voor de 2e wereldoorlog. Zijn vader zei: There is no such thing as bad wheater. Just inappropriate clothing. Het gaat niet om de omstandigheden. Het gaat erom hoe je er mee omgaat.

Hij gebruikt vervolgens het advies van Stephen Covey. Werk pro actief. Covey’s advies is je energie te stoppen in zaken waar je invloed op hebt. Omdat dat je energiek, voldaan en gelukkig maakt.  Energie stoppen in zaken waar je geen invloed op hebt maakt je verbitterd, gefrustreerd, machteloos en ongelukkig.

Dat het onderscheid lastig te maken is bewijst het schietgebedje van de heilige Sint Francisus: Lieve heer, geef me de kracht te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de rust om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me vooral de wijsheid het verschil in beiden te zien.

Een uitermate effectief middel om te bepalen waar jij je energie in stopt is je taal. Je taal is een prachtige thermometer van je mentale huishouding. Zander spreekt in dit verband van de Upward –  en Downward Spiral.  Onder het motto, every time you open your mouth, you are a leader. Neem je jezelf en mensen mee omhoog? Of praat je jezelf omlaag? Geef je je invloed weg?

Zander nodigt ons uit eens een maand onze taal te analyseren. Dan te bepalen of we up or down gaan.

Downward Spiral Upward Spiral
Zo ben ik nu eenmaal Ik kan mezelf veranderen en leren
Hij/Zij maakt me zooo kwaad Ik bepaal zelf wel hoe ik me voel
Ja maar… Ja en….
Ze willen niet Hoe kan ik er voor zorgen dat ik ze mee krijg
Had ik maar… Ik heb niet alles, wat heb ik wel en wat kan ik daar mee?
Ik kan dat niet Heb het nog nooit gedaan, dus denk dat ik het kan leren
Ik moet Ik wil zelf
Ik heb geen keus Ik heb altijd een keus, hoe lastig soms ook
Ik wil gelijk, oordelen, van repliek dienen Ik luister naar de ander om te  begrijpen,

 

Het is de moeite waard jezelf te analyseren. Het is misschien nog mooier je omgeving in deze oefening te betrekken. Vaak hebben ook zij een (misschien wel objectiever) beeld van jouw werkelijkheid. Dat is tegelijk een leuke oefening om te leren luisteren om te begrijpen . Geen “ja maar” te zeggen. Het aan te grijpen als een kans om te veranderen! Jezelf te liften naar een nog blijer level.

Ik wens je veel inspiratie, wijsheid en inzichten. Hoop dat je al kwispelend door het leven mag stappen. Met alleen maar blij kwispelende mensen om je heen!

 

 

Menu