06 - 53 42 1710 han@inflow.nu

Ik hou van mij, jij houdt van jou

Laat ik deze blog beginnen met zeggen dat ik met dankbaarheid en liefde op mijn jeugd terug kijk. Mijn paps en mams hebben gedaan wat ze konden om me een onbezorgde jeugd te geven. Gelukkig hebben ook zij er wel eens naast gezeten. Want, zo zei ooit een wijs man, ieder kind heeft recht op zijn eigen tegenwind. Daar groeit het van. Of zoals Barry Atsma in de serie Klem antwoordde tegen zijn dochter. Toen ze boos naar hem riep “Ik haat je!”. “Dan heb je later gelukkig iets te doen bij je therapeut”.

Conflicten werden bij ons vermeden. De manier om daar mee om te gaan was: Han wees jij maar de wijste. Wees jij maar de minste. Als je dat maar vaak genoeg hoort én doet, wordt het een patroon. Je schikt je met een knagend gevoel in je lijf naar de positie van de minste. Omdat je niet de kracht of moed hebt er tegen in te gaan.

Het is dan ook niet zo gek dat dit patroon zich in de rest van mijn leven herhaalde. Wees jij maar de minste werd een overlevingsstrategie. Een patroon met emoties. Het verraderlijke is dat je verslaafd kan raken aan ook die (negatieve) emoties. Je lichaam raakt verslingerd aan de hormoonkick van deze negatieve emoties. Een beetje als volgt.  Je cijfert jezelf weg. Ergens is er een stemmetje dat zegt dat het niet goed voelt. Je voelt je dan ook een slappe zak dat je je er bij neerlegt. Je hebt niet de guts, moed of tools om er tegen in te gaan. Je drukt de bijbehorende emotie weg.

Als je maar vaak genoeg dit patroon herhaalt wordt het een gewoonte. Een gewoonte wordt de weg van de minste weerstand. Wij mensen bestaan voor 72% uit water, wat botten, wat zware materialen als ijzer, (voor sommigen een beetje siliconen of botox) en energie. Laat nu de overeenkomst tussen water en energie zijn dat het stroomt naar het punt van de minste weerstand. Dus wij als mens zijn altijd geneigd de weg van de minste weerstand te zoeken. Bekend is veilig, onbekend is spannend en eng.

Een keerpunt in mijn leven was een liedje waar ik op gewezen werd door mijn coach. Het liedje heet Ik hou van mij. Het is van Harrie Jekkers. De uitsmijter van het liedje is fantastisch. “Want wie van zichzelf houdt, die geeft pas iets kostbaars. Als hij “ik houd van jou” tegen de ander zegt”.

Werken aan zelfliefde is dus de remedie om de sleutel naar je eigen flow te vinden. Hoef je niet bang te zijn voor de ander. De ander daarom dan niet te be- of veroordelen. Bang te zijn dat de ander je bedreigt. Of bang te zijn voor de opinie of emotie van de ander.

Volgens het fantastische boek “Een cursus in wonderen” zijn er twee basis emoties. De ene is angst en de ander is liefde. Angst kan  angst voor jezelf zijn (ben ik wel waard, kan ik het wel, wie ben ik om zo happy te zijn). Of angst voor de mening, opinie of oordeel van de ander. Ze zullen me wel gek vinden, ze lachen me uit als ik faal, of ze vinden me  niet meer aardig als ik mijn grenzen stel.

Liefde bestaat uit liefde voor jezelf, voor je eigen ware ik. Liefde gaat ook over moed, vertrouwen en stoutmoedigheid. In liefde zit je wie je echt van binnen bent. Hier zit je muziek! Hier zit je Flow

Mirjam Spitholt beschrijft het in haar boek “wil je gelijk of wil je geluk”. Angst is het ego die ze Karel noemt. Die op haar linker schouder zit en haar naar beneden kletst. Dit kun je niet, dit is raar, dit lukt je niet, je gaat af als een gieter, straks lachen ze je uit.

Rechts zit de oude wijze uil.  De uil die weet wat echt goed voor je is. Wat je eigenlijk echt wil doen. Waar je muziek zit, wanneer je in flow bent. De vraag is dan ook, wie laat je het meest aan het woord. Dat is een keuze die je zelf in je hoofd kan maken. Geef je aandacht aan Karel, die je de meest dramatische scenario’s voorschotelt? Of geef je aandacht aan de wijze,  rustige doch besliste uil. Ga je uit van wat je allemaal wel zou kunnen als je moedig en vol vertrouwen zou zijn?

Het goede nieuws is dat je die keus zelf kan maken. Alles wat je aandacht geeft groeit. Laat je de uil, of laat je Kareltje groeien? Geef je aandacht aan een leven in flow geholpen door moed en vertrouwen? Of knok je tegen angst, afwijzing en veroordeling. Hoe meer je tegen iets knokt, hoe groter het wordt.

Het hulpmiddel dat mij enorm geholpen heeft is het volgende mantra. Mijn coach Wil hield me voor om in iedere keuze die ik maakte me het volgende af te vragen. “Heb ik er vrede mee, voelt het aan alle kanten goed?”  Zo ja, dan ga het doen. Zo nee, voelt het niet goed, stel jezelf dan de vraag: “Wat zou liefde doen?” Laat je je leiden door angst. Of laat je je leiden door moed en vertrouwen?

Laat je je leiden door angst, dan is dat funest voor je zelfbeeld. Het gaat knagen en schuren. Laat je je leiden door liefde, dan vergroot dat je zelfbeeld, je zelfbewustzijn en je zelfliefde. Waardoor we iets heel waardevols horen als we zeggen: Ik houd van jou en jij houdt van mij.

 

 

Menu